Biyografi Hakkında

 

TESLİM BUDAK
 
5 ocak 1950 tarihinde Elazığ'ın Baskil ilçesinin Şeyh Hasan (Tabanbükü) köyünde dünyaya geldi. 1945 yılında doğduğu kendisi tarafından dile getirilmiş olup nüfusa sonradan yazılmıştır. Atalarının halk ozanı Teslim Abdal soyundan olduğu öne sürülür. Bu inançla adını Teslim koyarlar. Ancak Teslim adı nüfusça uygun görülmediğinden nüfus memuru Teslim'e en yakın Müslüm deyip öyle yapar nüfus kaydını. Nüfus'ta Müslüm olarak kayıtlı olmasına karşın Teslim Budak adıyla anılmaktadır.
 
Babasının ölümünden sonra zor dönemler yaşadı. Kendi deyimiyle, "ilkokulu zorla bitirdi, sigara satarak, şarkı söyleyerek diploma aldı". Annesi ikinci evliliğini yaptı, 1 öz 4 üvey 5 kardeşi var. Kardeşlerinin 4'ü annesinin ikinci eşindendir. Erkek kardeşlerinin ikisi Almanya'da yaşıyor.
 
1975 yılında eşiyle görücü usulü olarak evlendi, bir kız çocukları oldu. Yaşamını Malatya'da sürdürdü. 10 Nisan 2001 tarihinde kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.
 
On iki yaşından itibaren türkü söylemeye başladı. Düğünlerde, özel günlerde ve eğlentilerde söyleye söyleye kendini yetiştirdi. Teslim Abdalı'n "Engin ol gönül engin ol" bağlantılı deyişini kendine rehber kabul ettiğini ve kendisine yön çizdiğini belirtir.
 
Yetmişli yıllarda Arguvan türkülerini kasete okuyarak, söyleyerek yaygınlaşmasında büyük emeği olan sanatçıların başında Teslim Budak gelir. Arguvan yöresine ait türküleri söylediği için çoğu insan kendisini Arguvan'la özdeşleştirmiştir. Dolayısıyla çoğu insan Teslim Budak'ı Arguvanlı bilir. Müzikle ilgili herhangi bir eğitim almamıştır. Malatya ve çevresinde dinlenen sanatçılardandır. Saz-ses sanatçısı olarak İstanbul, Mersin, Malatya illerinde çalıştı? Hemen her yıl kayısı fuarı etkinliklerine katıldı. Besteleri var. Yöresinin müzik kültürü ile ilgili derleme çalışmaları yaptı, bunları kasete okudu.
 
1975 yılında kaset yapmaya başlar, kendisinin söyleyip, yapımcısının kazandığını, iyi niyetinin kurbanı olduğunu; yaptığı besteleri ve derlemeleri güvenceye almadığından başkalarının bunları değiştirerek kendilerine mal ettiğini, bazı ünlülerin bu besteleri okuduğunu öne sürer. Müzikle ilgili kitapları okuduğunu, çalgı çalmayı bilmediğini belirtir. İzzet Altınmeşe, Arif Sağ, Mustafa Topaloğlu, Şakir Öner Günhan beğendiği, örnek alıp özendiği sanatçılardan bazılarıdır. Köylüsü Mustafa Tosun'u iyi bir halk ozanı olarak kabul eder.
 
Teslim Budak tarafından doldurulmuş olan kasetler:
 
1. Asma Ağacı:
2. Bir Güzele Vuruldum: Özpınar Kasetçilik,
3. Felek Vurdu:
4. Garip: Özpınar ve Kasetçilik,
5. Gitme Gülüm Uzaklara:
6. Kör Kader: Özgür Elektronik ve Kasetçilik,
7. Sabah Güneşi: Özgür Elektronik ve Kasetçilik,
8. Şiro Çayı: Özgüler Kasetçilik, Malatya
9. Yar Saçını Yan Taramış:
10. Yılgın Adası:
11. Teslim Budak - Klasikler-1
12. Teslim Budak - Klasikler-2
 
 

1990 yılında Malatya Olay Gazetesi'nde Vahap Güner'in yapmış olduğu söyleşiden ve 2000 yılında kendisinden edinilen bilgilerle düzenlenmiş, Arguvan Türküleri/Halkbilimsel Bir Araştırma Denemesi adlı kitapta yer almıştır (H. ŞAHİN, S. ÖZEROL, AKEV Yay. İstanbul 2004, s. 395). 2012 Şubatında Yücel Aslan tarafından Kızı Şeniz Budak'tan alınan bilgilerle zenginleştirilmiştir.

NOT: BİYOGRAFİDE İSMİ GEÇEN ŞAHIS SİTE VEYA KAYNAK  ADLARINI BELİRTMEDEN KESİNLİKLE KULLANMAYINIZ.